- Kermit'in Sepeti
- Posts
- ABD Borsalarında temettü gelirlerinin vergilendirilmesi
ABD Borsalarında temettü gelirlerinin vergilendirilmesi

Öncelikle konumuza beyanname sınırıyla başlayalım. 2023 yılında 8400₺ olan beyan sınırı 2024 için 13.000₺'ye çıkarıldı. Şimdilik bu rakam 436$'a denk geliyor ki genelde her sene 420$ civarı bir rakama getiriyor devlet. Yani bu da S&P500 ortalaması olan %1,5'lik temettü verimine göre hesaplandığında 30.000$'lık bir portföye kadar herhangi bir beyanda bulunmanız gerekmiyor. Midas, işyatırım akyatırım gibi aracı kurumlarınız sizden otomatik %20 stopajı kesiyor.

Beyan sınırına takılmamak için varsa eşiniz adına ikinci bir yatırım hesabı açıp ABD piyasa portföy boyutunuz 60.000$'a kadar birikim yapabilirsiniz. Şimdi gelelim bu sınırı aştığımız ve yıllık 13.000₺ üzeri temettü geliri elde ettiğimiz duruma.. Bu durumda klasik gelir vergisi beyanında bulunmanız gerekmekte. Bu durumda yurt dışı gelirinizden TOPLAM elde ettiğiniz gelir üzerinden ilgili vergi dilimine göre vergi ödemeniz gerekmekte. Örneğin 50.000₺'lik temettü geliri elde ettiniz, içinde olduğunuz vergi dilimi %15 bu durumda ödemeniz gereken 7.500₺'lik bir vergi var ama siz zaten aracı kurumunuzdan otomatik şekilde elde ettiğiniz bu temettü geliri için %20'lik stopaj olan 10.000₺'yi ödemiştiniz. Bu durumda aracı kurumunuzdan alabileceğiniz stopaj kesintisini gösteren bir belge ile vergi dairesine beyanda bulunurken ödemeniz gereken 7.500₺'lik vergiden kaçınabiliyorsunuz. Şimdi gelelim bunlarla uğraşmak istemiyorum diyenler için alternatiflere: İrlanda ve Londra merkezli ABD ETF'leri ve varlık barışı.

#spy #voo #ıvv gibi etf'ler ABD borsasında işlem gördükleri için abd yasalarına tabiler. Ve ABD'de etf'ler dahil listelenmiş tüm menkul kıymetlerin kar payı dağıtması şartı bulunmakta. Ama londra ve irlanda borsasında bu söz konusu değil. Bunu fırsat bilen fon yöneticileri vergi ve işlem ücretlerinden kaçınmak isteyen yatırımcılar için US-domiciled ETF dediğimiz ürünleri çıkarmışlar. Bu ETF'ler yardımıyla temettü gelirlerinizi etf'in içerisinde akümüle ederek yatırımcıların vergi ve işlem ücreti vermeden yatırım yapmalarına olanak sağlıyor.

En basit tanımıyla bu ETF'lerin kar payı dağıtma zorunluluğu olmadığından yıllık veya çeyreklik dağıtması gereken temettüler ile otomatik hisse alımı yaparak yatırımcının zahmetsiz bileşik getiri elde etmesini hedefliyor. Ortada bir temettü ödemesi olmadığından vergi de yok. Bu yatırım ürünlerine Midas üzerinden erişemezsiniz. İşbank gibi yerlerde de ABD borsası tarifesi değil londra ve irlanda borsası tarifesi olan yüksek işlem ücretleri çıkar. Bunları alabileceğiniz en mantıklı yer İBKR: İnteractive Brokers'dır.

Meraklısı için referans linkimi de bırakayım, 1000$'a kadar bedava hisse kazanma şansı elde edebilirsiniz https://bit.ly/ibkr-kermit Her neyse, İBKR üzerinden bu #cspx etf'ini alabilirsiniz ve emekli olduğunuzda nakit akışı olması için etf'leriniz satıp elde ettiğiniz geliri arlık barışı yoluyla döviz halinde ülkeye sokabilirsiniz. Yanılmıyorsam yalnızca %2 gibi bir vergi ödemeniz gerekiyor, bunun dışında devlet paranın kaynağını vs sizlere sormuyor. Ancak al-sat karından doğan bir gelir vergisi ödemeniz de gerekebilir. Bunu biraz daha araştıracağım
Ayrıca minik bir ekleme, hayat sigortasını yaptıırsanız beyan adeceğiniz vergi geliri kadar gideri kadar gider göstermeniz mümkün. Ülkemizde bir miktarını geri iade alabildiğiniz ve vergi avantajı sağlayan hayat sigortaları mevcut. Beyan sınırının üzerinde bir bireyseniz vergi yükünüzü hafifletmekte bu gibi alternatif aygıtları kullanabilirsiniz. Elbette bu seneryoda bile %20’lik otomatik stopaji Amerikan devletine ödemeniz gerekiyor, ondan kaçış yok..