- Kermit'in Sepeti
- Posts
- Yatırıma ne kadar parayla ve ne zaman başlanmalı?
Yatırıma ne kadar parayla ve ne zaman başlanmalı?

Ekşi sözlük veya Twitter gibi mecralarda yatırım konusuyla ilgili bir gönderinin altına gelen yorumlara az çok baktıysanız bir çok insanın “abi o parayla yatırım mı yapılır git kendine iki sigara al” veya “yatırım için en az 2 milyon doların kenarda olacak” benzeri cümlelere çok sık denk gelmişsinizdir. Sevgili arkadaşlar ben bu tür yorumları yapan insanların yapmadıkları yatırımlar için kendilerine bahane uydurduklarına ve diğer insanları da kendileriyle beraber yaktıklarına inanıyorum. Sınav akşamı ders çalışmayan arkadaşınızın size de “aga çalışma nasılsa geçemeyeceğiz, bütlerde hallederiz” demesinden hiçbir farkı yok bu yorumların.
Yatırıma ne zaman başlamalıyız?
Bu sorunun olabilecek tek bir cevabı var o da olabildiğince erken. Yatırımlar ve finansal özgürlük hakkında konuştuğumuzda sürekli bileşik getirinin mucizelerinden bahsediyoruz. Bileşik getiri gerçekten büyüleyici bir şey ama bu mucizelerden yararlanabilmek için yatırıma olabildiğince erken başlamamız gerekiyor. Ben yatırıma geç başlarım ama daha fazla yatırım yaparım diyorsanız da olmuyor. Bileşik getiri elde etmeye sizden daha erken başlayan birisini ondan 2 kat fazla birikim yaparak geçmeniz tamı tamına 13 YIL alıyor.

Yukarıdaki grafikte kırmızı çizgiler her ay 50$ yatırım yapan bir bireyi, mavi çizgiler ise her ay 100$ yatırım yapan bir bireyin bileşik getiri oranını temsil ediyor. Yıllık gelir miktarı olarak %7’yi aldım yani S&P500‘ün enflasyondan arındırıldıktan sonra ortalama getiri miktarını. 13 yılın sonunda Kırmızı yatırımcı toplamda 9.000$ yatırırken Mavi yatırımcı 12.000$ yatırıyor. Grafikten de anlayacağınız üzere mavi yatırımcı kırmızı yatırımcıyla aynı seviyeye ulaşabilmek için hem 3.000$ daha fazla yatırım yapmak zorunda kalıyor hem de aylık olarak gelirinin daha büyük bir kısmını yatırıma aktarmak zorunda kalıyor. İşte tam olarak bu yüzden bileşik getirinin nimetlerinden maksimum yararlanabilmek için yatırıma olabildiğince erken başlamanız gerekir.
Yatırıma ne kadar parayla başlamalıyız?
Bu soru yazımın başında bahsettiğim “usta 2 milyon aylık alım yapmıyorsan git kum havuzunda oyna” diyen tayfanın en çok kudurduğu sorudur. Bu soruya verilecek olan cevap tamamen sizin finansal özgürlükten beklentileriniz ve o anki gelir fazlanızla alakalıdır. İşin özünde yatırımın azı çoğu olmaz, birikimin her türlüsü uzun vadeli yatırım serüveninizde iyi-kötü bir yardımı olur ancak elbette bu yatırımları yaparken gerçekçi bir bakış açısıyla bakmak lazım. Aylık 150₺’lik BES yatırımınızın sizi 20 yılın sorunda Warren Buffet ile aynı masada yemek yedirmesini bekleyemezsiniz, tabi çok şanslı değilseniz. Ki kabul edelim muhtemelen bir çoğumuz pek şanslı doğmadık.

Yatırım yaparken realist hedeflerimiz ve bu hedefler paralelinde beklentilerimiz olmalıdır. Finansal özgürlük amacıyla çıktığınız bu yolda ne kadar para biriktirmeniz gerektiğini düşünüyorsanız yukarıda bunun en basit formülünü verdim. Aylık geçim giderleri kısmına tüm aylık masraflarınızı yazmak zorunda değilsiniz, portföy gelirinizin ev kiranızı ödemesini istiyorsanız yalnızca ev kiranızı yazabilirsiniz. Bu şekilde bu hesaplama çeşitlendirilebilir. Hesaplamanın ardından bulduğunuz Toplam Birikim Hedefi‘ni birikim yapmayı düşündüğünüz ay/yıl miktarına bölerek aylık/yıllık yapmanız gereken toplam birikimi görebilirsiniz.
Elbette bu hesaplamanın basit toplam birikim hesabı olduğunu, bu denkleme enflasyon farkının eklenmesi gerektiğini, birikimlerinizin aylar içerisinde alçalıp yükselebileceğini ve temettü ödemelerinin toplam birikim hedefinize gelmenizde süreci hızlandırabileceğini unutmamak lazım. Bu tür işlemler için sizlere şu siteyi kullanmanızı öneririm. TheCalculatorSite

Bu site üzerinde yaptığım hesaplamaya göre ayda 10.000₺ Gelir elde etmek isteyen birisi (Yani toplamda 3.000.000₺ birikim hedefi var) Aylık 5750₺ yatırım yaparak 20 yılda bu hedefe ulaşabilir. Elbette ben hesaplamalarımı yaparken temettüleri dahil etmedim ve yıllık artış miktarını %7’de tuttum. Gerekli ince ayarlamalar yapılarak sürenin çok daha kısalacağını söyleyebiliriz.